Woord vooraf

 

Christ Meuleman Opper-Bruiser

Christ Meuleman
Opper-Bruiser

Beste feestvierder,

Bruisend Balegem is aan zijn achtste editie toe. Sinds de eerste keer in 2002 is ons feest uitgegroeid tot een vaste waarde tot in de verste hoeken van onze provincie. We zijn voor één keer afgestapt van onze vaste halfoogstdag en hebben resoluut voor zondag 14 augustus gekozen. Dan kunnen jullie lekker lang én bruisend feesten en op maandag – O-L-V-Hemelvaart – lekker lang uitslapen. Elke editie van Bruisend Balegem was een onuitgegeven muzikaal, cultureel, kunstrijk en folkloristisch spektakel. Telkens weer konden we de lat iets hoger leggen. Wat we nu, in 2016, op jullie bord presenteren is onuitgegeven. We zijn er bijzonder fi er op. Het concrete programma vind je in deze krant, die ook weer dikker is dan bij de vorige editie. Nog een bewijs dat de Bruisers als één groep vrienden kosten noch moeite sparen om Balegem feestend op de kaart te zetten.

Bruisend Balegem blijft GRATIS
Onze slogan is Bruisend Balegem, dat is ‘de Gentse Fieste op 1 dag. Een mooier compliment kregen we de voorbije jaren niet. Met Bruisend Balegem willen we op onze eigen Balegemse wijze mensen van alle leeftijden een leuke en genietbare vakantiedag bezorgen. Een ‘gratis’ dagje uit, waar vanalles te zien, te horen en te proeven is. In de straten van ons ‘molendorp’ en voor het eerst ook in de lucht!

Zes podia
Muziek blijft ons uithangbord. Zes podia bieden alle leeftijden een aantrekkelijke keuze. Van het beste wat het populaire genre in Vlaanderen kan bieden tot een prima selectie coverbands die uit álle vaatjes tappen: pop, blues, rock’n roll en rockabilly, sixties, hedendaags… om uitbundig uit de bol te gaan, zelfs bij klaarlichte dag.

We zijn bijzonder fi er met onze vijf absolute toppers. Stan Van Samang, die moeiteloos de Lotto Arena vult, staat bij ons gratis én live bovenaan de affiche. Met Belle Perez jagen we de temperatuur in Balegem nog hogerop. Dana Winner proberen we al jaren te strikken en nu ze weer zeer succesvol is – op tv met ‘Liefde voor Muziek’ – is het gelukt. Ouwe trouwe Bart Herman is er ook bij maar de joker van 2016 is voor de jonge leeuwen Cleymans & Van Geel.
Wie had dat ooit gedacht. Om nog te zwijgen over Maarten Cox en David Vandyck. En ook dé Vlaamse revelatie vinden we op onze podia: Frimout is de naam.

Drone Park Where the future is made today! 
Bruisend Balegem kijkt naar de toekomst en laat je kennis maken met de wondere wereld van de … drones. StarTrek wordt werkelijkheid. De hoek Poststraat/Pastorieberg wordt omgetoverd tot een Drones Park. Een mini-luchthaven met de meest creatieve ‘zoeffff-tuigen’. Het lijken kruisingen tussen dwerg-helikopters en ruimtetuigen. Voor wie zich aangetrokken voelt… je krijgt alle uitleg van dronefreaks, je kan workshops volgen of een simulatorsessie meemaken.
Omstreeks 16 u volgt het hoogtepunt, letterlijk en fi guurlijk, met een drone-vlucht boven Balegem, waarbij foto- en video-opnames worden gemaakt van de feestende massa in ons dorp.

Ontdek de toekomst, koester het verleden
Balegem werd in 1978 uitverkozen tot ‘Dorp van het jaar’. Tijd om terug te blikken. Dat doen we door ons ‘dorp’ om te toveren tot openluchtmuseum.
Op enkele plaatsen hangen levensgrote foto’s. Terwijl je de werkelijkheid aanschouwt zie je hoe dezelfde plaats er een eeuw geleden uitzag. Wil je nog verder terug, sta dan even stil bij onze pittoreske 15e eeuwse Watermolen.

Folklore als rode draad
Balegem is veel meer dan een muzikaal evenement. Het is een dorpsfeest met een traditie die verankerd is in haar eigen landelijk verleden. Voor de folkloristische noot zorgen de oude ambachten, de rommelmarkt en de fameuze Tractorenshow. Een verzameling overrijpe dieseltractoren waarvan sommige al heel lang de pensioenleeftijd hebben overschreden. Maar ze hebben nauwelijks aan kracht en uitstraling ingeboet. Daarnaast is de Oldtimer-rondrit door alle deelgemeenten van Oosterzele een vaste waarde. Het wordt een kijkstuk van jewelste. We noemen het onze Oldtimer-parade. Dit jaar niet één merk maar vele merken en types van wagens uit vervlogen tijden.
Met één stikte norm: alle oldtimers hebben een geboortejaar van voor 1980. De parade zal monden doen openvallen. Mis de show-aankomst in de Molenbeekstraat niet!

De Lekkermarkt
Bruisend Balegem is een dag om te genieten! Dat komt vooral tot uiting op de Marché aux Bons Vivants, een oergezellig straatmarktje voor alle Bourgondiërs en levensgenieters onder u. Bruisend Balegem is authentiek… dus ook de ambachtelijke producten die worden aangeboden op de Marché. Dit jaar breiden we de ‘Lekkermarkt’ uit met een zevental Foodtrucks…. Real stuff, pittig, lekker én gezond… al zal ook de geur van braadworst door de Balegemse straten zweven!p!

Balegemse bioscoop
Ook straattheater hoort bij Bruisend Balegem. Dit jaar kiezen we weer voor mobiel straattheater, dus doorheen alle straten van het dorp. Maar het OCMW-pleintje blijft niet leeg. Je zal er drie woonwagens aantreffen. Eentje ervan is Ciné Martiko die omgebouwd is tot bioscoop waar ‘Balegemse Beelden’ worden geprojecteerd. Niet te missen voor wie zijn Balegemse geschiedenis wil opfrissen.

Vuurwerk als apotheose
Ook het einde mag worden gezien … en gehoord. Als afsluiter pakken we weer uit met een knaller van formaat: het muzikale vuurwerk wordt een parel aan onze sterrenhemel. Een schitterend groots slot van een stralende dag.
U voelt het kriebelen? Mijn vrienden en ikzelf – uw dynamisch team dat Bruisend Balegem in goede banen leidt – hopen u te ontmoeten en met u te klinken op een succesvol verloop!

Welkom op Bruisend Balegem 2016.
Balegemnaars zijn gastvrij! Op de dag voor Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart zal elke ‘haringeter’ pas dan in de hoogste hemel zijn, als hij of zij samen met u, feestvierder vanuit alle windstreken, plezier kan maken.
Tenslotte mijn welgemeende dank aan al wie ‘ons’ feest mogelijk maakt: de sponsors, de café-uitbaters, het gemeentebestuur en iedereen die ons een warm hart toedraagt. Bovenal gaat mijn dank uit naar onze vriendenkring van Bruisers-vrijwilligers die al sinds 2002 het mooiste feest van de regio in elkaar boksen. En vergeet het niet! Dit jaar is het zondag 14 – veertien – augustus,
de dag vóór O-L-V Hemelvaart. We hebben geoogst, laten we nu maar feesten!

Tot 14 augustus!
Christ Meuleman,
Opper-Bruiser