Balegem

Balegem, gelegen in de driehoek Gent – Oudenaarde – Aalst, is vooral geliefd voor zijn pittoreske, landelijke karakter en zijn talrijke bezienswaardigheden. Het wordt trouwens niet voor niets de ‘monumentengemeente’ genoemd. Het licht heuvelachtig landschap behoort tot de uitlopers van de Vlaamse Ardennen. Een korte voorstelling …

Stokerij Van Damme

Wie Balegem zegt, zegt graanstokerij Van Damme, de enige nog overblijvende landbouwstokerij in Vlaanderen. Liefhebbers van een goede jenever kunnen terecht in de stokerij Van Damme. Deze werd opgericht in 1862 en blijft tot op heden trouw aan de ambachtelijke traditie. Een trouw die beloond werd met het predikaat ‘echte graanjenever’. Een authentieke stoommachine brengt er nog altijd het productieproces op gang. Hier worden de verschillende graanjenevers nog gedistilleerd volgens het ‘Vieux Systéme’ én met zelf geteelde grondstoffen. Variëteiten zijn er in overvloed: graanjenevers van 21°, 31°, 41° en 54° en daarnaast de citroenjenever van 22°, kriekenjenever, advocaat en de graanjeneverpralines. De stokerij is zeker een bezoekje waard!

Sinds kort kan je ook overnachten in de stokerij Van Damme, dit in het kader van het hoevetoerisme. Hier vind je alle info. Nog een weetje: het laatste weekend van augustus worden elk jaar de ‘Stokerijfeesten’ georganiseerd.

 balegemstokerij jenever

Kapel van Issegem

Niet ver van de stokerij vind je de fraaie Mariakapel, daterend van 1637, een barokke sokkelkapel gedeeltelijk uit Balegemse Steen in de schaduw van een majestueuze linde. De zuilen die de nis sieren zijn waarschijnlijk afkomstig van een vroeger kasteel. Dit kasteel daterend uit de 13e eeuw werd in 1559 door Gentse Calivinisten tot puin herleid. Elk jaar is er een openluchtmis aan het kapelletje.

BALEGEM-004

Guillotinemolen

Even verder rijst fier de Guillotinemolen (1798) op, een stenen korenwindmolen om u tegen te zeggen. De reus kwam aan zijn naam omdat tijdens bouwwerken iemand per ongeluk onthoofd werd door een slag van één van de wieken. De molen werd eerst gebruikt voor het stampen van olie, later bleef hij in functie voor het malen van graan tot enkele jaren na WOII. Hierna raakte hij sterk in verval tot men een paar jaar terug met de restauratie herbegon.

BALEGEM-011

Balegemse Steengroeve

Met recht en reden, dé trots van het dorp: de steengroeve annex steenkapperij. Balegemse Steen, het is door de eeuwen heen een begrip geworden in de geschiedenis van de profane en religieuze bouwkunst. De steen, een lediaanse zandsteen wordt hier al zo’n 1000 jaar opgedolven. 5 tot 6 eeuwen geleden stond de ‘warme, handelbare’ zandsteen hoog in aanzien bij de toenmalige bouwheren en steenkappers. Hét visitekaartje van de Balegemse Zandsteen zijn tal van Oost-Vlaamse kerken waarin de steen veelvuldig werd aangewend. De Gentse Sint-Baafskathedraal, de O.L.V.-kerk van Dendermonde en deels ook de St.- Niklaaskerk en St.- Jacobskerk in Gent zijn daarbij de meest gekende. Ook in zowat alle Oost- en West-Vlaamse binnensteden tref je de Balegemse trots aan in gevels van woningen. Het laatste decennium wordt de steen alsmaar meer gebruikt als basis voor kleine monumenten en kunstwerken.

 BALEGEM-009 BALEGEM-010

Klepmolen

De Klepmolen, een kleine bakstenen windmolen werd in 1889 gebouwd ter vervanging van een door brand verwoeste houten molen. Het is nog de enige van de 3 windmolens die Balegem rijk is, die nog regelmatig de wieken laat draaien.

klepmolen

Hof te Koekenbrood

Een 6-eeuwen oude hoeve ‘Hof te Koekenbrood’ waarvan de naam gelinkt wordt met de vrijgevigheid van een Balegemnaar. Tijdens de hongersnoden gedurende de jaren 1840-1850 konden behoeftige, hongerige dorpelingen van de toenmalige herenboer een ‘koekenboot’ krijgen, Balegems dialect voor een boterham.

 BALEGEM-008

Watermolen

Ongetwijfeld één van de meest pittoreske plaatsjes van het dorp, de site van de watermolen. De molen, een voormalige graanwatermolen werd prachtig gerestaureerd. De watermolen is van het wat heet ‘bovenslagtype’ en dateert uit de 15e eeuw. De molen bleef in werking tot enkele jaren na WOII. Samen met de prachtig onderhouden aanpalende tuin is de watermolen een fraai plekje om tot rust te komen.

BALEGEM-002 BALEGEM-001

Windekemolen (of Vissersemolen)

De houten Windekemolen, in de volsmond ook wel ‘Vissersemolen’ genoemd, bleef in werking tot 1959. Een paar jaar terug werd de molen volledig gerestaureerd. Momenteel ondergaat deze molen een nieuwe opknapbeurt. De verkleinde kopie van deze molen bevindt zich trouwens in het molenmuseum van Wachtebeke.

 BALEGEM-003