Woord vooraf

Welkom, trouwe en nieuwe bezoekers op Bruisend Balegem 2018

Christ Meuleman Opper-Bruiser

Christ Meuleman
Opper-Bruiser

Bruisend Balegem is een toverformule

Sinds 2002 lukt het ons. Ons warme dorp op de kaart zetten als feestdorp bij uitstek. De formule werkte en blijft werken. De ingrediënten liggen voor het rapen: enthousiasme, werkkracht, eenheid bij de medewerkers en al het lekkers wat muzikaal, artistiek, culinair en creatief Vlaanderen te bieden heeft. Vlaanderen? Dit jaar, voor de negende editie van Bruisend Balegem, kijken we ook naar Nederland. De oer-Hollandse band Rowwen Hèze komt naar Boalegem. Het is niet de enige droom die dit jaar uitkomt.

 

Bruisend Balegem 2018 dus. We pikken weer in op de traditie om op halfoogst – op 15 augustus – te organiseren. De kerkelijke hoogdag van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart die we omtoveren tot feestdag zonder de roots te vergeten. Ook nu mikken we op veel bezoekers, héél véél bezoekers: uit Balegem en alle kernen van Oosterzele, uit de ganse provincie en het is nu al duidelijk dat we een horde Nederlandse feestvierders mogen verwachten. Met Rowwen Hèze als lokaas.

 

 

Een primeur … Dorpsontbijt op BB

Never change a winning team. Onze Bruisers zijn een fantastische ploeg vrienden. Want zonder vriendschap lukt dit niet. En aan de winnende formule voegen we elk jaar nieuwe prikkels toe om onze toverformule actief te houden. De vaste én nieuwe items vind je in deze krant.

 

Het summum van vriendschap beleven we op de ochtend van BB. We nodigen alle dorpsgenoten uit op een gezellig ontbijt op de parking van Café De Watermolen. De beste start voor ons Bruisersfeest. Samenwerking blijft ons doel: de Gezinsbond zorgt voor de organisatie. Na de traditionele eucharistieviering volgt de even traditionele officiële opening met haring en jenever, en met een woordje van de burgemeester. Ons nieuwe BB-lied zal dan voor het eerst weerklinken.

 

Zes podia vol muziek en sfeer

Muziek blijft dé troef van Bruisend Balegem. Dus presenteren we weer een mooi palet voor jong en rijper jong, voor alle smaken en verlangens. Met twee rode draden: sfeer én kwaliteit. Gevestigde namen, nieuwkomers, schlagerprinsen en -prinsessen, heuse vedetten en coverbands … we tappen (uit) vele vaatjes.

Fier zijn we met onze zes absolute topnamen: Rowwen Hèze, Raymond van het Groenewoud, Coco jr., Johan Verminnen, de Romeo’s en natuurlijk ook Guido Belcanto. In hun zog volgen Willy Sommers, Sam Gooris en – jawel – Sergio, terug van nooit weggeweest. Het hoofdpodium aan ’t Excuus krijgt een nieuwe plek en wordt dieper in Vrijhem gebouwd.

Coverbandfanaten krijgen weer het beste van wat onze streek én ver daarbuiten te bieden heeft. Met o.m. vaste waarden Back-seat Boppers, Pure 4Fun, en De Platte Choco’s maar ook De Kemels, Hammertime, Strawberry Jam, Blue Band, Helaasheid der Zingen … De jonge veulens geven we een podium aan het Chiro-lokaal. Daar spelen Roest, Clincoon Creepclub, DJ Valeir en collega DJ’s.

Over DJ’s gesproken … Niet enkel het vuurwerk zal knallen, dat doet ook DJ G’YO die de straatstenen laat trillen aan de Molendam rond middernacht. Een pittigere apotheose kunnen we niet dromen.

 

De Groote Oorlog

Ook Bruisend Balegem is in de ban van de oorlog die ons land en vooral de Westhoek honderd jaar geleden verschroeide. Dus zal de Flanders Memorial Pipe Band in het oog springen. Het is een indrukwekkende ‘marchband’ mét uitstaling. Dit wordt een hoogtepunt. In de schaduw van de FMPB maken oude legervoertuigen een rondrit door de gemeente om te eindigen met een Static Show aan de Pastorieberg. De tentoonstelling ‘Belgen in Engeland tijdens WOI’ is een aanrader. Ze vindt plaats in de Sint-Martinuskerk. Het materiaal wordt aangeleverd door Gentenaar en auteur/vakman Dirk Musschoot, Ook Wereldoorlog II loert om de hoek. Deze wereldbrand doet dienst als inspiratiebron voor het Kunstencollectief Art-UA dat tentoon stelt in het Parochiaal Centrum.

 

De duif

Balegem is een duivengemeente. Ons vliegend tortelbeestje siert de grote zandsteen op het rondpunt aan het Gootje. De duif mag dus niet ontbreken op ons tweejaarlijks feest. Er komt een tentoonstelling rond de duif in ‘de loods’ in de Molenbeekstraat. De Vrije Basisschool zorgt hier ook voor kinderpret.

 

Niet in het minst is er ook ‘Pigeon on Piano’. De Gentse pianiste Katrien Verfaillie plant haar duiventil op het pleintje aan het OCMW. Deze mysterieuze ‘kleinste concertzaal ter wereld’ zal een aantrekkingspool worden. Wie luistert en binnenkijkt komt terecht in de meest feeërieke schouwburg ver boven de horizon van de eigen fantasie. De duiventil blijft ter plaatse, andere animatie trekt triomfantelijk door de straten: de hilarische Facteur d’Amour en het clowneske Ambulance de la Chance, en zij zijn niet alleen.

 

Marché aux Bons Vivants

Geen Bruisend Balegem zonder eten en drinken. Ook op de Lekkermarkt scoren we hoog. Met lokale lekkernijen en specialiteiten, ambachtelijk gecreëerd en vakkundig gepresenteerd in leuke standjes en foodtrucks. Pittig smakelijk en gezond. En passant proef je onze lokale godendrank: de jenever … het allerbeste van de Balegemse bodem. Maar natuurlijk … je kan ook gewoon een frietje steken en een pintje drinken. Voor elk wat wils.

 

Landelijk verleden

Balegem is trots op haar landelijk karakter en koestert het. Een folkloristische noot is dus nooit ver weg. Je maakt kennis met oude en niet zo oude ambachten en kunstvormen, en op de rommelmarkt vind je vast en zeker dat unieke bierglas waar je al zo lang naar zoekt. Ook de machtige Tractoren Parade en Static Show past in het folkloristische plaatje. Ik geef het graag toe, ik vergaap er me elke twee jaar weer op.

 

Honderd-en-zevenenzeventig sponsors!

Ook dit jaar slagen we er in om Bruisend Balegem gratis te houden. Jawel GRATIS! Waar vind je het nog? Vele handen maken licht werk maar hier is een speciale dankvermelding op zijn plaats voor de tientallen sponsors die volgens de eigen middelen en draagkracht hun steen en steentje bijdragen en zo hun liefde voor Balegem betuigen.

Een steentje bijdragen doet ook elkeen die gebruik maakt van de parkings rondom de feestzone. Hiervoor betaal je €5. Doe dit … je draagt er mee zorg voor dat alle straten netjes parkeervrij blijven én het is tevens je “pas” voor een hele dag ‘leute en plezier in de straten van Balegem’.

 

Veel plezier!

Bruisend Balegem moet ook deze keer een bruisend en spetterend feest worden. Alle Balegemnaars rekenen erop. Ze zetten hun beste beentje voor en trekken hun mooiste pak en jurk aan om alle bezoekers van harte welkom te heten.

Dit doe ik ook. Vanuit de grond van mijn hart. Maar niet zonder vooraf iedereen achter de schermen te bedanken voor zoveel loyauteit tegenover ons feest: het gemeentebestuur en de gemeentelijke diensten, de politie, de Bruisers en alle vrijwilligers en de media die onze positieve boodschap helpen uitdragen.

Tot woensdag 15 augustus!

Christ Meuleman, Opper-Bruiser